PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

23 Podzvičínsko [ Turistická oblast ]

ZÁMEK KUKS LES KRÁLOVSTVÍ - TEŠNOVSKÁ PŘEHRADA ROZHLEDNA ZVIČINA KOSTELÍK SV. PETRA A PAVLA, BYŠIČKY LÁZNĚ BĚLOHRAD VĚŽ SAMOSTATNOSTI - ROZHLEDNA HOŘICE HRAD PECKA BETLÉM - SKALNÍ SOCHY ZOO A SAFARI, DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM NOVÁ PAKA LES KRÁLOVSTVÍ - TEŠNOVSKÁ PŘEHRADA HRAD PECKA NOVÁ PAKA KOSTELÍK SV. PETRA A PAVLA, BYŠIČKY ROZHLEDNA ZVIČINA LÁZNĚ BĚLOHRAD BETLÉM - SKALNÍ SOCHY ZÁMEK KUKS VĚŽ SAMOSTATNOSTI - ROZHLEDNA HOŘICE ZOO A SAFARI, DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM Podzvičinsko
...klenotnice s poklady...
Oblast se spoustou lesů i udržovaných staveb lidové architektury, protkaná hustou sítí turistických značených cest a cyklostezek v sobě spojuje drobné radosti z objevování kultury i přírodních krás. Drahocenné poklady nenajdete jen v novopacké Klenotnici, ale i v Kuksu, který společně s nedalekým lesním Betlémem představuje jedinečnou pokladnici barokních plastik. Díky přírodnímu bohatství v podobě rašeliny vznikly slatinné Lázně Bělohrad. Oblast si potrpí i na velká jména historie - v Bílé Třemešné pobýval před odchodem do exilu J. A. Komenský, v Ostroměři se narodil spisovatel E.Štorch, v Miletíně básník K. J. Erben, Lázně Bělohrad jsou rodištěm básníka K. V. Raise. Nabídku korunuje hrádek Pecka, spojený se jménem slavného cestovatele Kryštofa Haranta, a známá Zoologická zahrada a Safari ve Dvoře Králové. Překvapí vás i zdejší kulinářské speciality - pravé hořické trubičky, miletínské modlitbičky nebo novopacké pivo.

- Zoologická zahrada a Safari Dvůr Králové nad Labem - celoročně otevřená zoo a sezónní safari, unikátní expozice připomínají původní přírodní prostředí. Výletní vláček, restaurace, obchod a galerie Pravěk očima Zdeňka Buriana.
- Hořice - město s kamenickou tradicí, na vrchu Gothard galerie plastik se stálou expozicí českého sochařství první poloviny 20. století. V okolí jedinečný přírodní sochařský areál s díly účastníků hořických sochařských sympozií.
- Masarykova věž samostatnosti - zajímavý památník protikomunistického odboje na Hořickém Chlumu (449 m), spojený s 20 m vysokou rozhlednou. Další moderní rozhledna (41 m) stojí 1,5 km od Masarykovy věže.
- Kuks - komplex barokních budov s někdejším špitálem milosrdných bratří a kostelem Nejsvětější Trojice v údolí řeky Labe. Sochařské alegorické cykly dvanácti ctností a neřestí (M. B. Braun), lékárnické muzeum, barokní lékárna, zahrada, galerie.
- Betlém - sochy ze skalních bloků a reliéfy vytesané do skalních stěn (M. B. Braun) asi 2 km západně od Kuksu. Ústřední partii tvoří Betlémská jeskyně s výjevy Narození Páně a Příchod Tří králů.
- Lázně Bělohrad - lázeňské městečko v Podkrkonoší, Anenské slatinné lázně obklopené přírodním parkem se sportovním areálem. V okolí řada tras pro pěší i cyklistické výlety.
- Zvičina - nejvyšší vrchol Krkonošského podhůří (671 m), na vrcholu kostel sv. Jana Nepomuckého a Raisova chata s rozhlednou. Výhledy na Krkonoše, Králův Dvůr, Orlické hory, Kunětickou Horu, Podkrkonoší a Český ráj.
- Byšičky - výletní místo u Lázní Bělohrad se starobylým kostelíkem sv. Petra a Pavla, váže se k němu děj balady K. J. Erbena Svatební košile ze sbírky Kytice. Spisovatelův památník v nedalekém Miletíně.
- Nová Paka - Klenotnice drahých kamenů s expozicí drahokamů. V okolí města četné nálezy drahých kamenů - acháty, ametysty, jaspisy i zkamenělé dřeviny. Známým nalezištěm achátů kopec Levín.
- Hrad Pecka - gotický hrad, přestavěný na renesanční zámek, kdysi sídlo Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. V Harantovském paláci expozice historie hradu a života Kryštofa Haranta, ve sklepení výstava hrdelní právo a soudnictví.
- Přehrada Les království u Bílé Třemešné - technická památka, přehrada na Labi z let 1910-1919 s hrází zdobenou pohádkovými věžičkami, nejstarší vodní dílo svého typu ve střední Evropě.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 25.03.2005 v 13:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA